Nyheter i Microsoft CSP! Läs om hur New Commerce Experience påverkar er och er verksamhet från och med januari 2022.

Nyheter i Microsoft CSP januari 2022

I augusti 2021 annonserade Microsoft betydande förändringar av Microsoft CSP (Office 365, Microsoft 365, Dynamics 365, etc.). Detta är den största och viktigaste uppdateringen av CSP sedan lanseringen 2015. Förändringarna kommer att påverka hur ni handlar och hur vi som direkt partner till Microsoft (Tier 1) levererar Microsoft CSP framöver.

I detta inlägg, Nyheter i Microsoft CSP, finner ni all tillgänglig information som vi idag kan förmedla. Glöm inte att vi aldrig finns längre bort än ett samtal eller ett mail om det skulle vara något som ni funderar över!

Länk till Microsofts nyhet här!

Länk till kontakta oss här!

Nyheter i Microsoft CSP, förändringarna i korthet:

 • Ni kan inte längre säga upp eller minska antalet licenser under året, endast vid den årliga förnyelsen.
 • Nya månadsabonnemang. Ni som behöver mer flexibilitet för att anpassa antalet licenser kan välja de nya månatliga abonnemang mot en prishöjning.

De nya erbjudandena i förändringen som kallas New Commerce Experience kommer att vara allmänt tillgängligt från januari 2022. Vi har dock valt att gå ut med detta inlägg nu då vi vet att många verksamheter just nu sitter i budgetarbete inför kommande år.

Möjligheten finns fortsatt att förnya befintliga prenumerationer i den ursprungliga CSP-modellen fram till den 30 juni 2022. Så från vår sida (Coegi Group*) så kommer vi att introducera New Commerce Experience i en takt som passar våra enskilda kunder på ett bra sätt. Vi rekommenderar dock att de kunder som har möjligheten att gå över tidigt gör detta då man drar fördel av kampanjerna som finns tillgängliga centralt från Microsoft.

*Coegi Group består idag av Svenska Coegi AB, Dsign Link Sverige AB samt Coegi Consulting AB.

Redan nu finns de nya prislistorna tillgängliga för oss som Microsoft CSP Partner (Tier 1).

Datum att lägga på minnet (med reservation för förändringar):

 • 14 oktober 2021: Office 365, Microsoft 365, Dynamics 365, Power Platform, Windows 365 kommer att vara tillgängliga i New Commerce Experience som ”Technical Preview”. Man kan välja att handla på New Commerce Experience men centralt styrda kampanjerbjudanden från Microsoft är inte tillgängliga på beställningar som görs före lanseringen i januari.
 • Januari 2022: Lansering och allmän release. För att hjälpa er kunder att införa de nya erbjudandena i New Commerce Experience, erbjuder Microsoft en kampanjrabatt på 5% på prenumerationer vid årliga prenumerationer. Kampanjen är giltig för alla nya beställningar i New Commerce Experience till slutet av mars 2022. Microsoft kan välja att förlänga kampanjen.
 • 1 mars 2022: Microsoft kommer att höja priset på ett urval av Office 365- och Microsoft 365-produkter. För varje ny beställning av årsprenumerationer som ni beställer före den 1 mars kommer ni att kunna låsa det aktuella priset i 12 månader. Detta är ett bra incitament för att förnya prenumerationerna innan prishöjningen.
 • 10 mars 2022: Nya beställningar kommer endast att vara tillgängliga i New Commerce Experience. Det kommer inte längre att vara möjligt att lägga nya beställningar i den ursprungliga CSP-modellen. Befintliga prenumerationer kan förnyas i den ursprungliga CSP-modellen fram till den 30 juni 2022, men vi rekommenderar att ni byter till New Commerce Experience tidigare för att dra nytta av kampanjerbjudanden från Microsoft. Genom att beställa New Commerce Experience-prenumerationer i samma månad kan ni få samma förnyelsedatum för samtliga licenser framåt. 
 • Juli 2022. Förnyelse av prenumerationer kommer endast att vara tillgängligt i New Commerce Experience. Alla prenumerationer som förblir aktiva i den ursprungliga CSP-modellen kommer att löpa ut på årsdatumet om de inte har förnyats i New Commerce Experience.

Kampanjrabatter

För att hjälpa våra kunder igång och dra nytta av New Commerce Experience erbjuder Microsoft två kampanjer med start i januari 2022:

Annual Term promotion

Denna kampanj erbjuder 5% rabatt på det aktuella priset i CSP-prislistan. Rabatten ges på det ursprungliga köpet och eventuella licenser som läggs till prenumerationen under de kommande 12 månaderna. Rabatten kommer att tillämpas på både årlig betalning och månatliga betalningar på årliga prenumerationer. Kampanjen är tillgänglig för beställningar från början av januari 2022 till mars 2022. Microsoft kan välja att förlänga kampanjen.

Monthly Term Promotion

För er kunder som vill ha flexibiliteten i de månatliga villkoren kommer Microsoft att erbjuda en kampanj på 20% på det nya månadspriset från början av januari 2022 till juni 2022. Det nya högre priset träder inte i kraft förrän juli 2022.

Dessa kampanjer gäller för alla erbjudanden i New Commerce Experience förutom Windows 365. Kampanjerna gäller för prenumerationer på upp till 2 400 licenser. Prenumerationer som beställs under kampanjperioden kommer att förnyas efter den 30 juni 2022 till det pris som gäller vid varje förnyelse.

För närvarande har inga kampanjer för treårsperioden annonserats.

Vad kommer att förändras i New Commerce Experience?

Med ”New Commerce” får ni som kund en bättre prisförutsägbarhet genom att välja årliga eller fleråriga avtal. En försäkran skulle man kunna kalla det mot framtida prishöjningar.

Några fördelarna med New Commerce Experience i CSP:

 • Enklare introduktion av nya produkter och testversioner.
 • Nya erbjudanden för Microsoft 365 och Dynamics 365, som kommer att finnas tillgängliga i ”New Commerce Experience”.
 • Nya månadserbjudanden för kunder som behöver flexibilitet. Det blir en prishöjning på dessa.
 • Årliga villkor med konkurrenskraftiga priser för stabila, långsiktiga kunder.
 • Möjligheten att blanda kort- och långsiktiga erbjudanden.
 • Treårsavtal tillgängliga på Dynamics 365 och Microsoft 365 från mars 2022.
 • Strikta avbokningsregler (begränsat till 72 timmarna från beställningen).
 • Nya verktyg som underlättar övergången från befintliga prenumerationer till nya prenumerationer för oss som er CSP Partner i ”New Commerce Experience”

Vad har framtiden att erbjuda?

Resan i New Commerce Experience är inte över med lanseringen i januari. Senare under 2022 kommer ytterligare funktioner och nya erbjudanden att lanseras exklusivt för kunder som handlar i New Commerce Experience. Nuvarande planer för Microsoft 365 inkluderar till exempel:

 • Möjlighet till treårsavtal på Microsoft 365 motsvarande nuvarande Dynamics 365-avtal på tre år.
 • HUP (Home Use Program), som tillåter en kunds anställda att få rabatt på köp av vissa Microsoft 365-konsumenterbjudanden.
 • Nya tillägg som stöder flera regioner så att en användare på en prenumeration kan komma åt Microsofts datacenter närmast användarens plats.

Dessa nya funktioner tillåter även Microsoft att ta med några populära funktioner och erbjudanden från andra licensprogram till CSP.

Prisändring på Office 365 och Microsoft 365

Microsoft meddelade i augusti 2021 att priset kommer att höjas på utvalda Office 365- och Microsoft 365-licenser från och med den 1 mars 2022. Prisändringen kommer att ske i alla licensprogram, inklusive Microsoft Web-Direct och den ursprungliga CSP-plattformen, och kommer att ske på alla prenumerationer när de förnyas efter det årliga datumet för prenumerationen.

Denna prisändring är alltså inte direkt relaterad till ändringarna i Microsoft CSP-programmet. Ändå öppnar det dörren för er att förnya era prenumerationer i New Commerce Experience innan prisändringen den 1 mars 2022. Om ni gör det kan vi hjälpa er att låsa in priset för 12 månader till det nuvarande ”gamla” priset och till och med erbjuda er 5% rabatt på erbjudanden med årsavtal.

Svenska priser är ännu inte tillgängliga, endast amerikanska priser för att ge en fingervisning:

 • Microsoft 365 Business Basic – 20 % ökning (från 5 USD till 6 USD per användare)
 • Microsoft 365 Business Premium – 10 % ökning (från 20 $ till 22 $)
 • Microsoft 365 E3 – 13 % ökning (från 32 USD till 36 USD)
 • Office 365 E1 – 25 % ökning (från $8 till $10)
 • Office 365 E3 – 15 % ökning (från 20 USD till 23 USD)
 • Office 365 E5 – 9 % ökning (från 35 USD till 38 USD)

Det sker inga förändringar i priserna på utbildningslicenser och konsumentprodukter i dagsläget.

Övergång till New Commerce Experience

Naturligtvis kan dessa förändringar av CSP-programmet ha en inverkan på hur ni handlar och hur vi levererar Microsoft abonnemang till er. Och som alltid så kan förändring komma när man minst förväntade sig det. Men oavsett vilken eventuell inverkan detta kan tänkas få på er verksamhet så kan ni vara trygga i att vi kommer att jobba som ett team tillsammans med er för att landa dessa förändringarna!

Vill ni veta mer? Hör av er till oss här!

Datum: 2021-11-17 17:17:32

Dela:

NYHETER

VAD SÄGER VÅRA KUNDER OM OSS?