Klimatpåverkan av datorer, vilka krav ställer ni vid inköp?
Vet ni vilka krav ni ska ställa när det är dags att köpa nya datorer? Vilken klimatpåverkan har de datorer ni investerar i och går de i linje med er hållbarhetspolicy? Går ni endast på pris eller tillverkare? Eller blev du osäker nu? Då är du inte ensam.
För oss tillhör det vardagen vid upphandlingar att vi skall redogöra för att vi är certifierade enligt ISO 14001. Utöver detta är det minst lika vanligt att vi lovar att följa kundens rådande hållbarhetspolicy. I skrivande stund är vi inte ISO-certifierade, men vi har sedan flera år tillbaka ett eget miljöledningssystem i Coegi EMS (Enviroment Management System). Coegi EMS baseras på ISO 14001. Så visst är det bra att vi ställer tydliga krav även om vår egna verksamhet har en mycket liten miljöpåverkan. Detta då det övergripande syftet är att värna om vår gemensamma miljö. Men räcker verkligen bara detta?
Klimatmedveten
Det är vanligt att man bara letar efter ”mest för pengarna”, högst prestanda till bästa pris. Detta trots att klimatfrågan stått mer i fokus än någonsin de senaste åren. Men att välja datorer som är utvecklade från grunden för att leverera hög prestanda till minimal klimatpåverkan lönar sig, både för klimatet och plånboken.
Idag har de flesta verksamheter rigorösa hållbarhetsstrategier, som grundar sig i företagens mål, vision och värdegrund. Dessa strategier täcker det mesta, från resurseffektiv produktion till val av kaffe i kaffemaskinerna. Men strategier och riktlinjer är en sak, några enkla tips är ofta lite mer användbart. Eller hur?
Så vad ska du fråga efter? Jo, som bekant är alla goda ting tre, så även här: Du ska fråga efter datorernas totala energiförbrukning, deras TEC (Total Energy Consumption). Du ska fråga efter deras totala koldioxidavtryck, deras PCF (Product Carbon Footprint). Och du ska fråga efter hur hög kemikalieskatt de har (eller egentligen, hur många farliga kemikalier de innehåller). Du skall kort sagt fråga vilken klimatpåverkan era datorer har.
Klimatpåverkan av datorer: Energiförbrukning
I de flesta fall är den största miljöpåverkan från datorer, surfplattor och liknande teknik inte relaterad till produktionen, utan till när enheten är i bruk. Det handlar främst om den el den förbrukar, under hela livstiden – man brukar räkna på tre år.
För att få en bild av detta kan du leta efter hållbarhetsmärkningar och certifieringar. Och det finns det många av. Därför kan det vara bra att läsa på lite, en del är nämligen mer kompletta än andra. Men de flesta brukar dock använda sig av den väletablerade energimärkningen ENERGY STAR. Det är en standardiserad metod för att beräkna uppskattad total energiförbrukning (TEC) i kilowattimmar per år. För att räkna fram värdet tittar man på många aspekter, bland annat på hur mycket energi produkten drar i vila – vilket ofta är en ansenlig del av den totala förbrukningen.
Product Carbon Footprint (PCF) används för att beräkna hur stor miljöpåverkan utrustningen har. PCF omfattar produktens samlade klimatpåverkan baserat på allt från råvaruutvinning till tillverkning och återvinning. Det handlar om transporter och energiförbrukning. Men också på detaljer som förpackningsdesignen, där exempelvis det stilistiskt rena fått stryka på foten för det mest hållbara – som komposterbart papper.
Samtliga större tillverkare av hårdvara är nu mera duktiga på att redovisa PCF för deras modeller. Ett enkelt sätt att få reda på PFC värdet för en modell är att googla modellen + product carbon footprint. Genom att få reda på värdet blir också hållbarhetsjämförelsen mellan modeller enklare att genomföra. Givetvis kan även vi hjälpa er med detta inför ert inköp – kontakta oss!
”Från den 1 juli 2017 tas skatt på kemikalier i viss elektronik ut. Syftet är att minska förekomst, spridning och exponering av farliga flamskyddsmedel. Genom skatten vill riksdagen påverka att mer miljö- och hälsovänliga alternativ i stället används vid produktion av framtida produkter.”
När skatten trädde i kraft var det många med oss som på fakturan särredovisade kemikalieskatten på respektive köpt produkt. Detta tillhör numera det förgångna förutsatt att ni inte handlar er hårdvara från en leverantör som är godkänd lagerhållare.
En godkänd lagerhållare skall på fakturan redovisa mängden kemikalieskatt på respektive berörd produkt som omfattas av skatten. När vi var lagerhållare vägde vi samtliga berörda produkter innan leverans till kund för att räkna ut kemikalieskatten. Vi valde efter cirka ett år av vägande att istället avregistrera oss som lagerhållare. Detta för att istället lägga vår tid på sådant som skapar direkt värde för våra kunder.
Baksidan av detta beslut är dock att våra kunder kunder inte längre ser på sin faktura vilket avtryck deras köpta enhet har på miljön. För att få reda på detta berättar vi gärna kemikalieskatten på respektive enhet för de som efterfrågar. Kemikalieskatten baseras primärt på hur mycket brom-, fosfor- och klorföreningar som används som flamskydd i hårdvaran. Kontakta oss om du vill veta mängden kemikalieskatt inför ditt nästa inköp!
Jämförelse mellan populära modeller
I ett inlägg som detta kan vi inte jämföra samtliga modeller från de ledande tillverkarna, det hade vi eller ni aldrig orkat med. Men om vi tittar på tre ledande tillverkare och respektive modell som vi säljer mest av från dem så kommer ni ändå att se skillnader mellan tillverkarna.
Modell A
Modell B
Modell C
Skärmstorlek: 14.0″
Skärmstorlek: 14.0″
Skärmstorlek: 13.5″
Vikt: 1.09 kg
Vikt: 1.48 kg
Vikt: 1.288 kg
Dimensioner: 32.3 cm x 21.7 cm x 1.495 cm
Dimensioner: 32.6 cm x 23.43 cm x 1.79 cm
Dimensioner: 30.8 cm x 22.3 cm x 1.45 cm
TEC: 18.6 kW
TEC: 22.9 kW
TEC: 14.0 kW
PCF: 461 kg CO2
PCF: 375 kg CO2
PCF: 178 kg CO2
Kemikalieskatt: 66.70 kronor
Kemikalieskatt: 68.82 kronor
Kemikalieskatt: 26.44 kronor
Uppgifterna till diagrammet ovan är hämtat från tillverkarnas distributörer samt från deras egna hemsidor. Samtliga modeller har i5-processorer, 16GB RAM, 256 GB SSD och Windows 10 Pro.
Tabellen ovan talar sitt tydliga språk, modell C är en tydlig vinnare utifrån TEC, PCF och mängden kemikalieskatt i kronor. Dock väger den kanske inte minst eller har lika stor skärm som övriga. Men kan man tänka sig att göra något bra för miljö, bära på ytterligare 200 gram och leva med 0.5″ mindre skärm så är det modell C man skall välja.
Se över vilken miljöpåverkan som de produkterna har som ni är intresserade av.
Titta efter märkningar och certifieringar, kolla så de är seriösa och heltäckande.
Var noga med att otillåtna kemikalier inte använts i produktion eller i datorns konstruktion, vilka kan skada användaren, miljön där enheten tillverkats eller där den ska återvinnas.
Ta hjälp, för de som har detta som vardag är det inte svårt!
Kanske ett abonnemang på nya datorer där installation, support, garanti och livscykelhantering ingår är ett bra alternativ för er verksamhet? Läs mer om dator som tjänst här!
Datum:
2020-06-29 19:59:07
Dela:
NYHETER
2023-06-13
Microsoft MFA förbättrar kundernas säkerhetsinställningar
Microsofts standardinställningar för säkerhet aktiveras i juni 2023.
Microsoft arbetar ständigt med att förbättra säkerheten för deras molntjänster, detta för att hjälpa till att skydda era verksamheter. Av denna anledning aktiveras nu de standardinställningar för säkerhet som Microsoft lanserade 2019 på bred front för att blockera fler identitetsattacker.
"When we look at hacked accounts, more than 99.9% don't have MFA, making them vulnerable to password spray, phishing, and password reuse" Alex Weinert, Director of Identity Security, Microsoft
Bakgrund till säkerhetsinställningarna - AD & MFA
För att motverka lösenords- och nätfiskeattacker lanserar Microsoft standardinställningar för säkerhet för ett stort antal Azure Active Directory (AD)-användare.
Idag används standardinställningar för Azure AD-säkerhet av cirka 30 miljoner organisationer, enligt Microsoft, och under juni kommer Microsoft att rulla ut standardinställningarna till många fler organisationer som kommer att resultera i att standardinställningarna skyddar 60 miljoner fler konton.
"När den är klar kommer denna lansering att skydda ytterligare 60 miljoner konton (ungefär Storbritanniens befolkning!) från de vanligaste identitetsattackerna, säger Microsofts chef för identitetssäkerhet, Alex Weinert.
*Azure AD är Microsofts molntjänst för hantering av identitet och autentisering till lokala appar och molnappar.
Standardinställningarna introducerades redan 2019 för nya kunder för att säkerställa att de hade grundläggande säkerhetshygien, särskilt multifaktorautentisering (Microsoft MFA) och modern autentisering, oavsett licens.
Standardinställningarna för säkerhet innebär att användarna kommer att möta en MFA-utmaning "vid behov", baserat på användarens plats, enhet, roll och uppgift, enligt Weinert. Administratörer måste dock använda MFA varje gång de loggar in.
Standarddistributionen av säkerhet kommer först till kunder som inte använder villkorlig åtkomst, inte tidigare har använt standardinställningar för säkerhet och "inte aktivt använder äldre autentiseringsklienter"
Vad ska jag göra?
Skapade ni, eller vi på Coegi, ert Microsoft konto innan 2022 kommer det visas ett meddelande när du loggar in på ditt konto där du uppmanas att proaktivt aktivera standardinställningar för säkerhet. Om du inte har loggat in eller aktiverat den här inställningen innan den sista juni kommer Microsoft att automatiskt aktivera standardinställningarna för er.
Rekommenderad åtgärd (för de som själva vill genomföra åtgärden)
När inställningen har aktiverats måste alla i organisationen registrera sig för multifaktorautentisering. • När de loggar in på sina konton visas en uppmaning om att installera Microsoft Authenticator-appen– de kan välja att installera den och följa anvisningarna för att registrera sina konton eller skjuta upp åtgärden. Efter 14 dagar försvinner alternativet att skjuta upp. • De måste följa stegen i Så här konfigurerar du Microsoft Authenticator-appen för att ladda ned appen på deras mobila enheter och sedan registrera kontot med appen. Läs den fullständiga informationen om standardinställningar för säkerhet.
Vill ni inte göra detta själva rekommenderar vi kunder med och utan avtalssupport att kontakta vår support!
Har ni som många andra ett krav på er att se över verksamhetens kostnader och spara pengar under 2023?
Med anledning av världsläget så är kostnadsoptimering och besparingar på de allra flesta verksamheters prio-lista. Låt oss ge er en tidig påskpresent och berätta hur ni kan göra just det, och ja det gäller faktiskt alla som innehar Microsoft licenser/prenumerationer.
Bara genom att nämna licenser så kanske vi tappade ert intresse, men håll ut det kommer bra saker! De allra flesta vi träffat genom åren brukar inte ”vilja ta i det med tång” utan bara suckar och stönar när vi nämner ordet, många kanske till och med ser det som ett ”nödvändigt ont” för att man just behöver sina licenser. Detta har vi märkt leder till att man kanske bara förnyar det antal licenser man har utan att tänka mer på det och man betalar licensfakturan månad för månad utan att reflektera över innehållet eller hur de nyttjas i verksamheten.
Ovan leder till att man i de allra flesta fall antingen betalar mycket mer än vad man egentligen behöver eller har för låg säkerhet i licenserna för verksamheten. Men som tur är så har vi flera på Coegi* som faktiskt tycker att det är kul med licenser och som håller sig uppdaterade i svängarna när Microsoft bestämmer sig för att röra om i grytan!
Det som kommer hända för väldigt många under 2023 är att licenskostnaden kommer att öka ganska mycket. Microsoft kommer nämligen att göra något de kallar för en ”valutaharmonisering” (läs prishöjning) den 1 april 2023. Detta innebär för er som Microsoft kund en höjning på 15% på alla molnlicenser. Läs mer hos Microsoft här: Consistent global pricing for the Microsoft Cloud - Microsoft News Centre Europe
Men nu till påskpresenten – tips på hur ni bör göra!
❤️ Betalar ni idag månadslicenser bör ni överväga att gå till årsavtal för de licenser ni vet kommer vara mer eller mindre statiska (≈20% besparing).
❤️ Har ert förnyelsedatum inte redan passerat bör ni binda licenserna på 12 månader för att ligga kvar på samma pris 1 år till (≈15% besparing).
❤️ Se över er konsumtion i Azure och överväg att reservera resurser om ni inte redan aktivt arbetar med kostnadsoptimering (upp till ≈40% besparing).
❤️ Kontakta oss på Coegi för hjälp med ovan. Vi kan detta och har hjälpt flera verksamheter med att sänka sina kostnader och höja säkerhetsnivån genom att bara göra dem uppmärksamma på detta och hjälpa dem att justera.
Tveka inte att höra av er till oss så ser vi till att hjälpa er!
*Coegi Cloud AB (”Coegi”) är en Microsoft Cloud Service Provider Tier 1. Det innebär att vi handlar våra kunders licenser direkt från Microsoft utan mellanhänder. Coegi är även en managerad Microsoft Solutions Partner från Microsoft Western Europe och utvald medlem i Modern Work SMB Partner Council via Microsofts huvudkontor, Redmond Washington, USA.
På grund av rådande inflation och valutaförändringar så kommer Microsoft justera sina priser från och med 1 april 2023. För den svenska marknaden innebär detta en höjning på tjänster och licenser med 15%. I enlighet med Microsofts avtalsvillkor har Microsoft rätten att justera priserna var sjätte månad. Prisjusteringen gäller både nya och befintliga kunder. Befintliga kunder påverkas av prisjusteringen i enlighet med deras prenumerationsmodell och när licensen förnyas.
Coegi Development AB hjälper kunder inom privat och offentlig sektor som vill effektivisera och automatisera sina processer med hjälp av IT baserad på Microsofts plattform. Joachim Hylvander tillträdde sin tjänst den 1 mars 2022.
"Jag ser väldigt mycket fram emot att leda vår verksamhet i en spännande tid när kraven på digitalisering ständigt ökar. Väldigt många företag har fortfarande många tidsödande och manuella processer. Med modern teknik från Microsoft som till exempel Artificiell Intelligens (AI) och Robotic Process Automation (RPA) kan företag oavsett storlek få en prisvärd lösning som är 10-20 gånger snabbare att ta fram jämfört med egenutveckling eller anpassning av till exempel affärssystem, CRM-system etc” säger Joachim Hylvander, nytillträdd VD, Coegi Development AB.
Coegi Development AB ser en förändrad marknad där traditionell utveckling (DevOps) kompletteras med så kallad ”low-code” och ”no-code” för att snabbare uppnå den digitaliseringsnivå som krävs och önskas i företagen. Coegi Development AB kommer därför att erbjuda båda alternativen av utveckling för att tillsammans med de övriga Coegi-bolagen vara en komplett leverantör av IT-tjänster.
- Joachim överensstämmer helt med den ledarprofil som vi vill ha för verksamheten, säger Ronnie Eliasson, styrelseordförande Coegi Group. - Med Joachim kommer Coegi att kunna ta ytterligare steg framåt och fortsätta den positiva utvecklingen, fortsätter Ronnie.
Coegi Development ingår tillsammans med Coegi Consulting, Coegi Cloud och Dsign Link Sverige i Coegi Group sedan 2022. Coegi tillhandahåller primärt IT-tjänster från Microsoft’s olika moln i form av Microsoft 365, Microsoft Azure, Microsoft Dynamics och Microsoft Power Platform. Utöver Microsoft’s moln så tillhandahåller Coegi infrastrukturtjänster, systemutveckling samt IT-konsulter. För sitt arbete tillsammans med Microsoft vann Coegi Cloud 2021 utmärkelsen Årets Stjärnskott under Microsofts Partnerkonferens. Microsoft är verksamma globalt och Coegi verkar som nyckel för att verksamheter i norra Europa skall kunna dra nytta av den kontinuerliga förändringen som sker i respektive verksamhets digitala resa. I digitaliseringsresan finns det flera aspekter att ta hänsyn till – säkerhet – mobilitet – nya generationer medarbetare – molnet. Gemensamt för samtliga är att Coegi med glädje stöttar samtliga i nuvarande som kommande utmaningar i den digitala resan.
Vill du veta mer om Coegi Development så finner du en länk till vår hemsida här -> till vår hemsida!
Har ni utmaningar eller förbättringsområden idag som ni vill diskutera? -> till vår kontaktsida!
Genom att underteckna Microsoft Partner Pledge visar vi på Coegi vårt engagemang för att främja Partner Pledges fyra mål i våra kundprojekt såväl som i våra egna initiativ. Att dela samma värdegrund med våra teknikpartners ger oss starkare förutsättningar att främja teknik som en möjliggörare för hållbar påverkan för våra kunder och för samhället.
Microsoft Partner Pledge påverkar samtliga marknader som vi är aktiva inom.
Partnerlöftets fyra mål
Digitala färdigheter
Hjälper landet att förbereda sig för utmaningarna från den fjärde industriella revolutionen genom Microsofts program för digitala färdigheter.
Mångfald
Se till att vår bransch speglar och stödjer samhället, och att vi fortsätter att arbeta för att förbättra mångfalden av vår tekniska arbetsstyrka.
Ansvarsfull och etisk AI
Att säkerställa att artificiell intelligens utvecklas och implementeras på ansvarsfulla och etiska sätt, AI skall verka för det goda i vår värld och inget annat.
Hållbarhet
Att öka vårt engagemang för hållbarhet och minska vårt som våra kunders koldioxidavtryck.