klimatpåverkan av datorer

Klimatpåverkan av datorer, vilka krav ställer ni vid inköp?

Vet ni vilka krav ni ska ställa när det är dags att köpa nya datorer? Vilken klimatpåverkan har de datorer ni investerar i och går de i linje med er hållbarhetspolicy? Går ni endast på pris eller tillverkare? Eller blev du osäker nu? Då är du inte ensam.

För oss tillhör det vardagen vid upphandlingar att vi skall redogöra för att vi är certifierade enligt ISO 14001. Utöver detta är det minst lika vanligt att vi lovar att följa kundens rådande hållbarhetspolicy. I skrivande stund är vi inte ISO-certifierade, men vi har sedan flera år tillbaka ett eget miljöledningssystem i Coegi EMS (Enviroment Management System). Coegi EMS baseras på ISO 14001. Så visst är det bra att vi ställer tydliga krav även om vår egna verksamhet har en mycket liten miljöpåverkan. Detta då det övergripande syftet är att värna om vår gemensamma miljö. Men räcker verkligen bara detta?

Klimatmedveten

Det är vanligt att man bara letar efter ”mest för pengarna”, högst prestanda till bästa pris. Detta trots att klimatfrågan stått mer i fokus än någonsin de senaste åren. Men att välja datorer som är utvecklade från grunden för att leverera hög prestanda till minimal klimatpåverkan lönar sig, både för klimatet och plånboken.

Idag har de flesta verksamheter rigorösa hållbarhetsstrategier, som grundar sig i företagens mål, vision och värdegrund. Dessa strategier täcker det mesta, från resurseffektiv produktion till val av kaffe i kaffemaskinerna. Men strategier och riktlinjer är en sak, några enkla tips är ofta lite mer användbart. Eller hur?

Så vad ska du fråga efter? Jo, som bekant är alla goda ting tre, så även här: Du ska fråga efter datorernas totala energiförbrukning, deras TEC (Total Energy Consumption). Du ska fråga efter deras totala koldioxidavtryck, deras PCF (Product Carbon Footprint). Och du ska fråga efter hur hög kemikalieskatt de har (eller egentligen, hur många farliga kemikalier de innehåller). Du skall kort sagt fråga vilken klimatpåverkan era datorer har.

Klimatpåverkan av datorer: Energiförbrukning

I de flesta fall är den största miljöpåverkan från datorer, surfplattor och liknande teknik inte relaterad till produktionen, utan till när enheten är i bruk. Det handlar främst om den el den förbrukar, under hela livstiden – man brukar räkna på tre år.

För att få en bild av detta kan du leta efter hållbarhetsmärkningar och certifieringar. Och det finns det många av. Därför kan det vara bra att läsa på lite, en del är nämligen mer kompletta än andra. Men de flesta brukar dock använda sig av den väletablerade energimärkningen ENERGY STAR. Det är en standardiserad metod för att beräkna uppskattad total energiförbrukning (TEC) i kilowattimmar per år. För att räkna fram värdet tittar man på många aspekter, bland annat på hur mycket energi produkten drar i vila – vilket ofta är en ansenlig del av den totala förbrukningen.

Känner du till vilka hållbarhetsmärkningar och vilken miljöpåverkan dina nuvarande IT-enheter har? Du kan själv leta och jämföra eller ta hjälp av oss!

Klimatpåverkan av datorer: Koldioxidavtrycket

Product Carbon Footprint (PCF) används för att beräkna hur stor miljöpåverkan utrustningen har. PCF omfattar produktens samlade klimatpåverkan baserat på allt från råvaruutvinning till tillverkning och återvinning. Det handlar om transporter och energiförbrukning. Men också på detaljer som förpackningsdesignen, där exempelvis det stilistiskt rena fått stryka på foten för det mest hållbara – som komposterbart papper.

Samtliga större tillverkare av hårdvara är nu mera duktiga på att redovisa PCF för deras modeller. Ett enkelt sätt att få reda på PFC värdet för en modell är att googla modellen + product carbon footprint. Genom att få reda på värdet blir också hållbarhetsjämförelsen mellan modeller enklare att genomföra. Givetvis kan även vi hjälpa er med detta inför ert inköp – kontakta oss!

Klimatpåverkan av datorer: Kemikalieskatt

Från Skatteverkets hemsida är nedan citat hämtat:

”Från den 1 juli 2017 tas skatt på kemikalier i viss elektronik ut. Syftet är att minska förekomst, spridning och exponering av farliga flamskyddsmedel. Genom skatten vill riksdagen påverka att mer miljö- och hälsovänliga alternativ i stället används vid produktion av framtida produkter.”

När skatten trädde i kraft var det många med oss som på fakturan särredovisade kemikalieskatten på respektive köpt produkt. Detta tillhör numera det förgångna förutsatt att ni inte handlar er hårdvara från en leverantör som är godkänd lagerhållare.

En godkänd lagerhållare skall på fakturan redovisa mängden kemikalieskatt på respektive berörd produkt som omfattas av skatten. När vi var lagerhållare vägde vi samtliga berörda produkter innan leverans till kund för att räkna ut kemikalieskatten. Vi valde efter cirka ett år av vägande att istället avregistrera oss som lagerhållare. Detta för att istället lägga vår tid på sådant som skapar direkt värde för våra kunder.

Baksidan av detta beslut är dock att våra kunder kunder inte längre ser på sin faktura vilket avtryck deras köpta enhet har på miljön. För att få reda på detta berättar vi gärna kemikalieskatten på respektive enhet för de som efterfrågar. Kemikalieskatten baseras primärt på hur mycket brom-, fosfor- och klorföreningar som används som flamskydd i hårdvaran. Kontakta oss om du vill veta mängden kemikalieskatt inför ditt nästa inköp!

Jämförelse mellan populära modeller

I ett inlägg som detta kan vi inte jämföra samtliga modeller från de ledande tillverkarna, det hade vi eller ni aldrig orkat med. Men om vi tittar på tre ledande tillverkare och respektive modell som vi säljer mest av från dem så kommer ni ändå att se skillnader mellan tillverkarna.

Modell AModell BModell C
Skärmstorlek: 14.0″Skärmstorlek: 14.0″Skärmstorlek: 13.5″
Vikt: 1.09 kgVikt: 1.48 kgVikt: 1.288 kg
Dimensioner: 32.3 cm x 21.7 cm x 1.495 cmDimensioner: 32.6 cm x 23.43 cm x 1.79 cmDimensioner: 30.8 cm x 22.3 cm x 1.45 cm
TEC: 18.6 kWTEC: 22.9 kWTEC: 14.0 kW
PCF: 461 kg CO2PCF: 375 kg CO2PCF: 178 kg CO2
Kemikalieskatt: 66.70 kronorKemikalieskatt: 68.82 kronorKemikalieskatt: 26.44 kronor
Uppgifterna till diagrammet ovan är hämtat från tillverkarnas distributörer samt från deras egna hemsidor. Samtliga modeller har i5-processorer, 16GB RAM, 256 GB SSD och Windows 10 Pro.

Tabellen ovan talar sitt tydliga språk, modell C är en tydlig vinnare utifrån TEC, PCF och mängden kemikalieskatt i kronor. Dock väger den kanske inte minst eller har lika stor skärm som övriga. Men kan man tänka sig att göra något bra för miljö, bära på ytterligare 200 gram och leva med 0.5″ mindre skärm så är det modell C man skall välja.

Vill du veta vilka modeller vi har jämfört? Kontakta oss så berättar vi gärna och hjälper er med ert nästa inköp!

Sammanfattande tips

  • Se över vilken miljöpåverkan som de produkterna har som ni är intresserade av.
  • Titta efter märkningar och certifieringar, kolla så de är seriösa och heltäckande.
  • Var noga med att otillåtna kemikalier inte använts i produktion eller i datorns konstruktion, vilka kan skada användaren, miljön där enheten tillverkats eller där den ska återvinnas.
  • Ta hjälp, för de som har detta som vardag är det inte svårt!
  • Kanske ett abonnemang på nya datorer där installation, support, garanti och livscykelhantering ingår är ett bra alternativ för er verksamhet? Läs mer om dator som tjänst här!

Datum: 2020-06-29 19:59:07

Dela:

NYHETER

VAD SÄGER VÅRA KUNDER OM OSS?